شهر آمل کجاست؟ به همراه معرفی جاذبه گردشگری
جاذبه های گردشگری
زمان مطالعه: 19 دقیقه

شهر آمل کجاست؟ به همراه معرفی جاذبه گردشگری

گوش دادن به این پادکست:

آمل یکی از قدیمی‌ترین و پرجمعیت‌ترین شهرهای استان مازندران است که در شمال ایران و در دامنه رشته‌کوه البرز قرار دارد. این شهر از شمال به دریای خزر، از جنوب به قله دماوند و از غرب و شرق به شهرهای نور، بابل و محمودآباد محدود می‌شود. آمل از نظر جغرافیایی و تاریخی، شهری کلیدی در مازندران به‌شمار می‌آید و بسیاری از مورخان آن را دروازه ورود به مازندران می‌نامند. قرارگیری در مسیر جاده‌ی هراز (از تهران به شمال)، این شهر را به یکی از مهم‌ترین نقاط ترانزیتی و گردشگری کشور تبدیل کرده است.

آمل ترکیبی منحصربه‌فرد از تاریخ، فرهنگ، طبیعت و اقتصاد پویا محسوب می‌شود. از یک‌سو، آثار تاریخی‌ آن قدمتی تا دوران پیش از اسلام دارند و از سوی دیگر، طبیعت بکر و آب‌وهوای کوهپایه‌ای، آن را به مقصدی جذاب برای گردشگران داخلی و خارجی تبدیل کرده است. بنابراین در این مطلب از اول خونه همراه ما باشید تا به شما نشان دهیم آمل کجاست، چرا سفر به آمل پیشنهاد می‌شود و با کدام جاذبه‌های گردشگری، سفری متفاوت تجربه خواهید کرد.

خرید ویلا در شمال

نوشتن در باب زیبایی‌ها شمال همیشه برایم جالب بوده است، وقتی مقاله‌ای با هدف ترسیم شمال به رشته تحریر در می‌آید، انگار انگیزه نوشتن وزن بیشتری پیدا می‌کند. حدسم این است که مرور شمال، خود انرژی‌بخش است.

وقتی از شمشادهای تا لب دریا کشیده شده شمال می‌نویسی یا از توسکانی‌هایی که جسورانه در بلندترین نقطه کوه سبز شده‌اند، از قدرت طبیعت جان تازه‌ای می‌گیری. آن زمان که چهره همیشه شاداب نیلوفرها را در ذهنت فیکس می‌کنی تا بتوانی بخشی از زیبایی‌هایشان را پرطمطراق تشریح کنی، چیزی در انتهایی‌ترین نقطه وجودت شروع به جوانه‌زدن می‌کند. نمی‌دانم اسمش شوق است، نشاط است، امید است، نمی‌دانم و اینجاست که هر آنچه از شمال روایت می‌کنیم در پستوی ذهنمان ماندگار می‌شود.

هر پاراگراف، راوی یک سکانس با ارزش است، هر سطر، پرده‌ای را پیش روی ما به نمایش در می‌آورد که تشریح کننده ابهت شمال و توصیف کننده طراوات، سبزینگی‌های بکر و دوست داشتنی‌ آن است. گاهی در خلق تصاویر شمال، دچار نقیصه و ضعف می‌شویم، توصیف یکجای این همه زیبایی بپذیریم کار سختی است.

از جلال دریا و شکوه جنگل گفتن، توصیف همزمان دامنه و قله، ساحل و تپه، کلبه و سنگفرش و بازارچه و تالاب و مرداب و بوستان و موزه، کی کار ساده‌ای بوده است؟
بیایید آغاز کنیم. امروز شهر آمل را گلچین کرده‌ایم دعوت می‌کنیم تا انتها با ما باشید.

ترافیک‌های کلافه کننده کلانشهرها، روشن کننده جرقه سفر به شمال

2 copy-14

گاه کلافه می‌شویم از ساعت‌ها ماندن در ترافیک، کسانی که ساعت 6 صبح، آن موقع که احتمالا یک فرد مازندرانی در حال گوش جان سپردن به صدای آواز داروگ و نم نم باران است، با تلاشی جنون‌وار، از میله مترو، بخشی به اندازه یک وجب دست، عاریه می‌گیرند تا در ازدحام نفسگیر آدم‌ها، زنده بماند، خوب مقصودم را درک می‌کنند.

بعضاً دادمان بلند می‌شود از خیل هیاهو، هجوم آشوب، ازدیاد صدا که البته به مقتضیات روز، شاید طبیعی و توجیه‌پذیر باشد. گمان می‌کنم طبیعت دوای درد است، کیست که نداند طبیعت مرهمی است بر روح که تسکین می‌بخشد و شفا می‌دهد.

به همین دلیل در روزهای پر هیاهوی زندگی شهری، ترافیک‌های سنگین و آلودگی هوا در کلان‌شهرها، بسیاری را به فکر سفری آرام و دل‌نشین می‌اندازد. شمال ایران، با طبیعت بکر و هوای مطبوع، مقصدی ایده‌آل برای فرار از روزمرگی‌ها محسوب می‌شود. در این میان، شهر آمل با دسترسی آسان از طریق جاده هراز، ترکیبی از زیبایی‌های طبیعی و تاریخی را به مسافران ارائه می‌دهد.

شهر آمل برای سفر چطور است؟ چطور است در انتهای هفته، بارمان را ببندیم و به سوی شهری روانه شویم که مدعی می‌شوند تمام زیبایی‌ها را با هم همگرا کرده و در مرکز ثقل نگاه بیننده می‌گنجاند؟ به بطن ماجرا سفر می‌کنیم، آنجا که آمل ایستاده است.

1 copy-11

شهر زیبای آمل در مازندران

آمل از میراث‌های بجا مانده ایران است و بر شمالی‌ترین نقطه ایران، تکیه کرده است. نگین اصلی شمال، طبیعتی است که موجبات بالندگی‌اش را فراهم نموده و آن را در کانون توجه همگان گمارده است.

آمل، یکی از شهرهای قدیمی و مهم استان مازندران است که در دامنه‌های سرسبز البرز و در مجاورت رودخانه هراز قرار دارد. این شهر با تاریخچه‌ای غنی، طبیعتی دل‌انگیز و مردمی مهمان‌نواز، هر ساله میزبان گردشگران بسیاری است که به‌دنبال آرامش و تجربه‌ای متفاوت هستند.

آمل از دیگر فرزندانی است که در دامان مازندران تربیت شده و پرورش یافته است. دارایی‌هایش را که رصد می‌کنیم، متوجه می‌شویم آمل تنها از منظر گردشگری و توریست‌پذیری امتیاز نمی‌گیرد که در تقویت اقتصاد، نقش بسزایی دارد و در بخش فرهنگ و هنر، سهم قابل توجهی را به خود اختصاص داده است.

بخشی از چرخ‌های صنعت در دستان آمل است و بخش ترابری، پیشرفت خود را وامدار این شهر شمالی است. از برجسته‌ترین شهرهای تولید کننده برنج به شمار می‌آید، بوی شالی در آمل نیز با روح و جانمان بازی می‌کند و بذر امید به زندگی را در لحظه در جانمان می‌کارد.

مخلص کلام اینکه آمل، در تمام حیطه‌ها ردی از خود به جا گذاشته و اهمیت خود را به رخ کشیده است تا جایی که مدعی می‌شوند حتی در شاهنامه هم، اشاراتی به آمل شده است آن هم نه یک بار که 16 بار!

جغرافیای شهر آمل: شهری در همسایگی رشته کوه البرز

4 copy-16

آمل لقب یکی از پرجمعیت‌ترین شهرهای مازندران را به خود اختصاص داده است. تا جایی که در سومین سکو ایستاده است. عدد نسبت داده شده به آمل، بالغ بر 237 هزار نفر است که نشان می‌دهد آمل در مقایسه با دیگر شهرهای مازنی، همچون بابلسر و نوشهر، در جایگاه بالاتری ایستاده است.

آمارها حاکی از آن هستند که شمار ساکنان آمل دائماً رو به رشد است و پیوسته بر کسانی که به جرگه ساکنان مازندران می پیوندند، اضافه می‌شود. به گفته کسانی که با آمار و ارقام سر و کار دارند، سالانه به طور میانگین، جمعیت آمل رشد 8.4 درصدی را تجربه می‌کند. وسعتش بالغ بر 3 هزار کیلومتر مربع برآورد شده که به طور دقیق‌تر سه هزار و 185 کیلومتر مربع، عنوان می‌شود.

آمل در جنوب استان مازندران و در دامنه‌های شمالی رشته‌کوه البرز واقع شده است. این موقعیت جغرافیایی باعث شده تا شهر از آب‌وهوای معتدل کوهستانی برخوردار بوده و مناظر طبیعی چشم‌نوازی را در اطراف خود داشته باشد. آنطور بگوییم، هوای شمال و خاک حاصلخیز شهر آمل، نقش فاعل را در خلق زیبایی بازی می‌کند، یعنی این دو اِلمان، زیربنای سبزینگی و شگفتی شمال را شکل می‌دهند.

آمل توسط رود هراز محاصره شده است و در 76 متری از سطح دریا، مقتدرانه ایستاده است. هراز از دل آمل، از میانه این شهر، خروشان می‌گذرد تا زیبایی زندگی را با زبانی دیگر، تکرار کند. از شمال با شهر محمودآباد همراه است، از جنوب با رشته کوه‌های البرز و از غرب و شرق به ترتیب با بابل و نور همجوار شده است.
اقلیمی مرطوب و معتدل دارد و همچون بسیاری از شهرهای مازندران، در تمام ماه‌های سال میان دو عدد 1- درجه و 36 درجه، در نوسان است.

گیاهان سبز شده در شهر آمل، از بلوط تا توسکا

زیبایی‌های شمال که سیراب‌کننده و سیری ناپذیرند، پنهان و خاموش نیستند که کاملاً آشکار و واضح‌اند. می‌خواهیم این را بگوییم که ما برای استخراج زیبایی‌های آمل یا دیگر شهر‌های شمال، به زحمت نمی‌افتیم. نیاز نیست جاده‌های صعب را بپیماییم یا سختی‌های سفر به قله قاف را به جان بخریم تا بتوانیم خود را مهمان زیبایی‌هایی کنیم که همه جا حرفشان است. بلکه در دم دستی‌ترین مکان‌ها نیز، زیبایی و شاهکار طبیعت، گنجانده شده است، در جاده منتهی به شمال، در آستانه شهر، هم در حاشیه و هم در متن.

به طور کلی، تنوع پوشش گیاهی در شهر آمل بسیار بالاست. در جنگل‌های اطراف شهر، درختانی مانند بلوط، توسکا، افرا و راش به‌وفور دیده می‌شوند. همچنین گیاهان دارویی با خواص فراوان مانند کاسنی، گل گاوزبان و گل ختمی، نیز در این خاک وجود دارد. این پوشش گیاهی متنوع، زیستگاه مناسبی برای گونه‌های مختلف جانوری فراهم کرده و مناظر طبیعی زیبایی را به وجود آورده است.

تاریخچه شهر آمل: وزن سنگین تاریخ در بخش آمل

5 copy-13


ادعا کردیم، شواهد زیادی بر مهم بودن آمل، تاکید داشته‌اند و همواره شهر آمل به عنوان یکی از شهرهای کلیدی ایران، مورد بحث و معرکه بوده است. قدمت شهر آمل به دوران پیش از میلاد بازمی‌گردد. منابع تاریخی نشان می‌دهند که این منطقه یکی از نخستین سکونت‌گاه‌های بشر در شمال ایران بوده و به عنوان یکی از مراکز تمدن تپورها (قوم بومی مازندران) شناخته می‌شده است. همچنین، نام آمل در کتیبه‌های تاریخی و روایت‌های یونانی با عنوان آمویا یا آمارد نیز آمده که نشان از قدمت باستانی آن دارد.

زمانیکه اشکانیان، اداره امور را به دست گرفتند و به اصطلاح همه کاره ایران شدند، باز هم آمل یکی از بازیگران نقش اول ایران بود و به عنوان مرکزی مهم، میزبانی از جریانات اصلی کشور را بر عهده داشت.

پس از ورود اسلام به ایران، آمل به‌عنوان یکی از مهم‌ترین شهرهای طبرستان (نام قدیم مازندران) باقی ماند. در قرون اولیه هجری، این شهر مرکز فرمانروایی آل‌طاهریان و بعدها آل زیار و آل بویه بود. بسیاری از مورخان اسلامی مانند ابن‌اسفندیار، آمل را مرکز علمی، فرهنگی و دینی مهمی در شمال ایران معرفی کرده‌اند.

در گذر تاریخ، القاب متعددی به آمل الحاق گردیده، به عنوان مثال می‌توان بام ایران را نام برد (واژه بام در لفافه به دماوند اشاره دارد که در بخشی از شهرستان آمل جای دارد)، عده‌ای عنوان می‌کنند آمل شهر تاریخ است، شهر علم و حتی شهر فلسفه. گاهی با خود گمان می‌کنم چطور شهر آمل، توانسته این همه لقب به خود ببیند و این چنین، در مرکز ثقل و توجه باشد؟

البته تاریخ همیشه، حامی و پشتیبان آمل نبوده که این شهر بارها مورد هجوم و حمله واقع شده و به کرات جای خود را به خرابه‌ای تقدیم نموده است. با این حال باز هم در میان مخروبه‌ها، جوانه زده و راهش را دنبال کرده است.

ناصرخسرو از جمله افرادی بوده است که سفر به آمل را در پیش گرفته و اتفاقاً جریانات سفر به این دیار را در سفرنامه‌اش گنجانده است.

شهر زیبای آمل در استان مازندران

جریان را که جویا می‌شویم در می‌یابیم، در پشت نام‌گذاری شهر آمل، تفکر و تامل ریشه‌داری نهفته است. اینطور روایت می‌کنند که در گذشته‌های خیلی دور، قومی جنوب خزر را قرق کرده بودند که آمارد نام داشته‌اند، به گفته کسانی که با تاریخ دست به گریبان هستند، نام آمل برگرفته از قوم آمارد است.

اینطور می گویند که واژه آمل، از تلفیق دو بخش آ و مل حاصل شده است که نخستین بخش، به معنای ضد است و دومین قسمت مرگ ترجمه می‌شود. در مجموع، آمل شهری است که مرگ را کنار می‌زند و "تو را مرگ مباد"، ترجمه می‌شود. زیبا نیست؟ شهری که حتی نامش هم جاودانگی و زیبایی را آرزو می‌کند.

اینطور در صفحات تاریخ درج شده است که آماردها از جنگجویان و قوی مردان بوده‌اند، آن‌ها قسمتی از ایران که همان آمل است را به عنوان مرکز حکومت خویش بر می‌گزینند و نام آمل را بر آن می‌نهند که به نوعی القاگر نام حکومتشان بوده است.

11 copy-11

جاذبه‌های گردشگری شهر آمل: نشاط مهم‌ترین دستاورد آمل است

طبیعت شاد شمال، سبب می‌شود نشاط در ما ریشه بگیرد و حس اندوه از وجودمان چلانده گردد. آمل با شگردهایی خاص سعی در جذب مخاطب دارد، با هوای پاک، با نم باران، با بوی خاک نم خورده، با رنگ‌های شاد تزریق شده در بازارهای محلی، با خانم‌های مهربان میانسال چادر رنگی به سر که چوب حراج به سیر و سبزیجات سبز زده‌اند، با آب روان، با حجم انبوه گل.

به زعم اینکه بیشتر شهرهای شمال، الگو‌های مشابهی دارند و از تلفیق گل و بلبل برآنند، به جان بیننده رسوخ کنند، اما هر کدام انگار سبک و سیاق متفاوتی دارد. این را وقتی در ویژگی‌های هر شهر دقیق می‌شویم، در می‌یابیم.

علی‌ایحال، به شکرانه این همه نعمت، بر آن شدیم شش دانگ حواسمان را جمع کنیم تا بتوانیم با توصیف گوشه‌ای از زیبایی‌های شهر آمل، اسباب هدایت خود را به سوی زیبایی‌ها مهیا سازیم. آمل با دارا بودن جاذبه‌های طبیعی و تاریخی متنوع، یکی از مقاصد گردشگری محبوب در شمال ایران است. از کوه دماوند و رودخانه هراز گرفته تا پل‌های تاریخی و روستاهای زیبا، هر گوشه‌ای از این شهر، داستانی برای گفتن دارد که در ادامه به توصیف آن‌ها می‌پردازیم.

پل دوازده چشمه بر فراز رود هراز

6 copy-5

آنجا، همه چیز به طرزی هنرمندانه در زیبایی فرو می‌رود. یادتان هست، گفتیم هراز، از دل آمل عبور می‌کند؟ این پل بر فراز رود هزار بنا شده است تا مجالی دستمان دهد، با حوصله زیبایی‌های هراز را دنبال کنیم.

اینجا نیز یک پای یک معماری باشکوه در میان است که مشابه آن در شهرهایی چون بابلسر نیز عینیت یافته است. در واقع عبور هراز، تقسیم‌بندی عادلانه شهر آمل را به همراه داشته و به واسطه گذر این رود، شاهد دو بخش شرقی و غربی آمل هستیم. این پل مربوط به زمان شاه عباس صفوی است. بعدها قاجاریان که انگار رسالت اصلی‌ آن‌ها تخریب و نوسازی بوده است، کار مرمت را در پیش گرفتند و خود را به احیا و بازسازی این پل، گره زدند.

تکرار یک معماری زیبا، همان چیزی است که ذهن منظم دوست ما را به وجد می‌آورد. در مقابل نگاه کنجکاو ما، طاق‌های پشت سر هم ردیف شده‌ای حضور دارند که بر پایه‌هایی مستطیلی شکل، بنا گردیده‌اند و طاق‌هایی بر سر هر پایه، حضورش را اعلام می‌کند. مرتفع‌ترین نقطه هر طاق با سطح آب، 7 متر فاصله دارد. درازای این پل 120 متر تعریف شده است و عرض آن از 6 متر تجاوز می‌کند و به 6.5 متر نزدیک است.

پل دوازده چشمه آمل، همانطور که از نامش بر می‌آید، مجهز به 12 چشمه است که از میان سه تای آن‌ها، آب زلال خروجی می‌دهد. دو پل را برای تردد و عبور و مرور ماشین‌ها لحاظ کرده‌اند و در حوالی باقیمانده پل، فضای سبزی در نظر گرفته‌اند تا این بنا علاوه بر زیبایی‌های تاریخی، از سبزینگی نیز بهره‌مند باشد. برخی معتقدند از ظاهر پل بر می‌آید ریشه در قبل از اسلام داشته باشد.

پارک جنگلی میرزا کوچک خان

8 copy-3

روی پرده رفتن فیلمی چون "یتیم خانه ایران"، گواهی بر این ادعاست که میرزا کوچک خان، چه مهره مهمی برای ایران و شمال بوده است. اینکه عجیب نیست اگر یکی از جاذبه‌های گردشگری آمل را بدین نام گمارده‌اند. هرچند همه ما در لابلای ذهنمان، نام این شخصیت تاریخی را به وضوح به یاد می‌آوریم. پر کردن برگه‌های امتحانی درس تاریخ آن هم طوطی‌وار از دلاوری‌ها و رشادت‌های این میرزای بزرگ، این ادعا را با زبانی رسا ثابت می‌کند.

44 هکتار به نام این پارک جنگلی ثبت شده است، پر واضح است که قهرمان اصلی این پارک، جنگل‌های در هم تنیده‌اش است. شالیزارها از دیگر دارایی‌های این پارک جنگلی به حساب می‌آیند که اتفاقاً موفق به کسب امتیاز بزرگی شده‌اند. عبور رودخانه از حوالی این پارک جنگلی، علاقه‌مندان به رود و آب را نیز به جرگه هواداران خود اضافه می‌کند و وعده می‌دهد که همه افراد در این پارک خوش بگذرد.

لحاظ کردن امکانات فراوان برای این پارک، این قسمت را به گزینه‌ای مناسب برای مسافران تبدیل کرده است. وقتی آمار و ارقام را مورد کاوش قرار می‌دهیم، متوجه می‌شویم این پارک به عنوان دومین پارک جنگلی سرشناس مازندران، جولانگاه بسیاری از امکانات و تجهیزات است.

نامش به عنوان یک پارک جنگلی تمام عیار در لیست پارک‌های خاورمیانه به ثبت رسیده است که اهمیت آن را واضح‌تر عنوان می‌کند. میز و نیمکت‌های چوبی تعبیه شده در پارک جنگلی میرزا کوچک خان، ذوقمان را شعله‌ور می‌سازد، اصلاً هر جا چوب باشد، جای خوبی است.

پل معلق آمل: باز هم آدرنالین!

9 copy-1

تمام شهرها هویت خود را از برخی نمادها و سمبل‌ها قرض می‌گیرند، حالا این برج فلزی که در میان عموم به پل معلق معروف است، عاملی است برای به نمایش گذاشتن هویت شهر آمل. پهلوی‌ها ساخت این پل را استارت زدند، همان پلی که مانند یک نگین در میانه‌های شهر آمل خود را نشان می‌دهد و به نوعی عرض اندام می‌کند.

در کنار پل دوازده چشمه که قبل‌تر با آب و تاب تشریحش کردیم، پل معلق چشم‌نوازی می‌کند و نگاه‌ها را به سمت خود خیره می‌سازد. این پل از گردهمایی دو پل در جوار هم ایجاد شده و یک هارمونی عجیب به پا کرده است که بر زیبایی‌اش چند درجه می‌افزاید.

این پل که حاصل تلاش مهندسان آلمانی است، علاوه بر این که به پل‌های زیرین تکیه کرده است، توسط کمان‌هایی از بالا سر پا نگه داشته شده است، بنابراین تخریب پایه‌ها، هرگز به فروریختن پل نخواهد انجامید که کمان‌هایی که گویا قهرمان‌های این داستانند، آن‌ها را در آغوش خواهند گرفت.

غارهای دستکند، دیگر زیبایی شهر آمل

10 copy-4

در حوالی آمل، غارهای یکپارچه‌ای ما را جلب می‌کنند که به غارهای دستکند شهره دارند. تمرکز و وحدت این غارها بیش از هرچیز نگاهمان را می‌رباید و به نظر می‌رسد منتقل کننده پیام مهمی برای مخاطبانند.

گفته می‌شود غایت از این غارها علاوه بر این که زندگی به صورت دائم یا موقت بوده است، دیده‌بانی و محافظت از شهر تعریف شده است که ضرورت و اهمیتش را برجسته می‌سازد. اندرون غار، مأمنی است که چند اتاق را در بر می‌گیرد و شامل سرویس بهداشتی و تمام مواردی است که برای به جریان درآوردن زندگی حیاتی است.مکان‌های در نظر گرفته شده برای پخت و پز در این مجموعه غارها، بیش از هرچیز ما را خاطر جمع می‌کند که اینجا، روزگاری زندگی در جریان بوده است.

پارک جنگلی هلومسر، باز هم یک پارک جنگلی دیگر

11 copy-6

اینقدر شمار پارک‌های جنگلی در شهر آمل زیاد است که گاه برایم سوال پیش می‌آید اگر جنگل و ابهت طبیعت را از آمل بگیرند، بازمانده‌اش چه خواهد بود؟ 67 هکتار زمین به آن اختصاص داده شده است و همین کافی است تا بدانیم این پارک نیز در شمار پارک‌های مهم شهر آمل جای دارد.

به عنوان یک پارک جنگلی، آنچه از اول تا دقایق نهایی از شما میزبانی می‌کند، دار و درخت است، آن هم درختان سر به فلک کشیده‌ای که بلندای قابل توجه و چشمگیری دارند. هلومسر، یک پارک جنگلی قدمت‌دار در حوالی آمل، بهترین تفریحگاه روزهای خستگی ایرانیان است.

روستای بلیران، در یک کلام اوج زیبایی

12 copy-1

روستای بلیران، پرورشگاه زیبایی و طبیعت در شهر آمل

آمل نیز همچون دیگر شهرهایی که در مازندران حضور به هم رسانده‌اند، روستاهای عدیدی در چنته دارد. دلیران یکی از آن روستاهای باصفای شمالی است که دلمان غنج می‌رود از زیبایی‌هایش. راه رسیدن به این روستا، پیچ در پیچ و مملوء از زیبایی است.

پاییزش محشر است، در حالی که برگ‌ها را زیر لاستیک‌های ماشین له می‌کنید و یک صدای عجیب خش خش رقم می‌زنید، به سمت روستایی می‌روید که در سادگی یدی طولانی دارد. فاصله تعریف شده از دلیران تا آمل به 15 کیلومتر می‌رسد، یعنی یک فاصله 15 دقیقه‌ای. حضور جنگل، بهترین برگ برنده تعلق گرفته به این روستای شمالی است.

بخش‌های تاریخی آمل

آمل را به عنوان یک شهر تاریخی می‌شناسند. حضور برخی بناهای تاریخی، اطمینان‌ساز است. به عنوان نمونه بنایی در آمل حضورش را تیک زده است که قدمتش به زمان شاه عباس صفوی بر می‌گردد، آنچه زیبایی‌های این عمارت را به کمال رسانده است.

13 copy-1

حضور کتیبه‌های خوش لعاب و کاشی کاری‌هایی است که مشابهش تنها در بناهای آن دوران یافت می‌شود نامش عمارت مقبره میربزرگ است. بقعه مبارکه امامزاده عبدالله، از مکان‌های زیارتی چشم‌نواز است که می‌تواند زیارت را چاشنی گشت و گذارهای شما کند.

برج هشتل آمل، اینجا گورستانی با معماری شگرف است!

با هم وارد گورستانی می‌شویم دلگیر، خشک و بی‌روح. بوته‌هایی به شکل پراکنده در اقصی نقاطش، سبزینگی را به چشمانمان هدیه می‌دهند. پنج برج کوچک که در واقع ارامگاه‌هایی ابدی هستند، توجهمان را جلب می‌کند.

کلاه‌های مخروطی شکل بر سر این 5 برج نهاده شده است که زیبایی شان را تصاعدی بالا می‌برد، افراهای بلند بخشی از گورستان را قرق کرده‌اند. عده‌ای این معماری را متعلق به طبرستانی‌ها می‌دانند و مدعی می‌شوند سال‌ها از ساخت هشتل گذشته است.

آنچه در حوالی این گورستان، جاذبه زیادی دارد و نگاه هر عابری را با خود می‌برد، شالیزارهای برنج‌اند، دقیق که می‌شویم بوی شالی‌ها را حس می‌کنیم. این بنای فرسوده قدیمی، نیازمند یک تازگی و طراوت است که شالیزارها آن را به دستش می‌دهند.

14 copy-1

این برج، متعلق به روستای هشتل از توابع شهر آمل است، 10 کیلومتر فاصله گرفتن از آمل کافی است تا بتوانیم این بنای تاریخی را در مقابل نگاهمان ببینیم. بعضی‌ها می‌گویند معماری هشتل، رمز آلود است و به مثابه معمایی می‌ماند که کماکان پاسخ و راه حلی برای آن ارائه نگردیده است. به عقیده آن‌ها که تاریخ را کند و کاو می‌کنند، شیوه آرامگاه‌سازی در قرن نهم، به این شیوه بوده است.

از 5 برج موجود، بزرگ‌ترینشان به نام امامزاده هاشم ثبت گردیده و روزانه مورد زیارت اهالی روستا و دیگر افراد قرار می‌گیرد. اینطور که پیداست، 4 برج دیگر مقبره افرادی است که در دوران خویش، محترم و صاحب نام نیک بوده‌اند، شاید سادات قابل احترامی بوده‌اند که اکنون در بطن این مقبره‌های زیبا شکل، آرامیده‌اند.

مسجد میرزا محمدعلی یکی از آن‌هاست، مسجد جامع هم حکایت مشابهی دارد و یادگاری است از نخستین قرن‌های اسلامی. موزه تاریخ شهر آمل نیز در شمار آن‌ها جای دارد. 

15 copy-1

گاهی هضم این همه زیبایی برایمان سخت می‌شود. آمل تنها همین موارد معدود که تشریح کردیم را شامل نمی‌شود که لیست جاذبه‌های گردشگری‌اش، یک لیست طویل و دراز است، اما فرصتی بیش نداریم تا همه را تک به تک روی پرده ببریم و روی زیبایی‌هایشان تمرکز کنیم. با همه این‌ها، آمل جزء زیبایی و زیبایی، پیامی در چنته ندارد.

صحبت پایانی

مارکوپولو وار، راهی شهر آمل شدیم، اوایل گمان نمی‌کردیم آمل این همه قصه برای روایت داشته باشد. زمانش فرا رسیده سوت پایان را بزنیم و دست آمل را به به عنوان یکی از زیباترین و قدیمی‌ترین شهرهای مازندران بالا ببریم.

اگر به‌دنبال سفری هستید که هم طبیعت، هم تاریخ، هم فرهنگ و هم خوراک را در خود داشته باشد، شهر آمل یکی از بهترین گزینه‌هاست. این شهر در عین نزدیکی به پایتخت، دنیایی از آرامش، سرسبزی، زیبایی و اصالت را به شما هدیه می‌دهد.

آمل شهری دیدنی و جذاب که برای هر گردشگری از زیبایی‌های خاص خود برخوردار است. مناظر طبیعی و چشم‌اندازهای سرسبز و بی‌نظیر هر بیننده‌ای را محو تماشای خود خواهند کرد. این شهر دارای بخش‌های تاریخی متنوع، روستاهای زیبا و جنگل‌های تماشایی است. 

از آنجائیکه آمل در محاصره شهرهای شمالی از قبیل نور، محمودآباد و بابل قرار گرفته هر ساله مسافران زیادی را به سوی خود جذب می‌کند. این شهر شمالی برای خرید ویلا و اقامت دائم نیز بسیار مناسب است. در آمل می‌توانید انواع امکانات رفاهی و تفریحی را برای یک زندگی راحت مشاهده کنید. گذراندن اوقات فراغت در این شهر تعطیلاتی بی‌نظیر را برایتان رقم خواهد زد.

متا: شهر آمل کجاست؟ راهنمای جامع سفر به آمل در مازندران، شامل معرفی کامل جاذبه‌های گردشگری مثل دماوند، بلیران، شاهاندشت، پل تاریخی و غذاهای محلی. هر آنچه باید قبل از سفر بدانید.

منبع: avalkhune

به اشتراک بگذارید:
نظر بنویسید
شماره تماس شما نمایش داده نخواهد شد.
نظرات
0 از ۵
Related Posts
News insight
هیجان در فستیوال‌های شهر باتومی 01 خرداد 1403
هیجان در فستیوال‌های شهر باتومی

در سردترین روز زمستان و گرم‌ترین هفته تابستان سفر لذت‌بخش است. البته زمانی که قدم‌به‌قدم مسیر سفر را...

معرفی کامل شهر نوشهر (1404) از تاریخچه تا جاهای دیدنی 03 مرداد 1401
معرفی کامل شهر نوشهر (1404) از تاریخچه تا جاهای دیدنی

محدودیت‌های مکانی، مدتی است اعتبارشان را از دست داده‌اند، حتی اگر از آخرین مسافرتمان به شمال بیست سا...

دریاچه ولشت در مازندران در مازندران، یک سفر باشکوه 30 تیر 1401
دریاچه ولشت در مازندران در مازندران، یک سفر باشکوه

طبیعت مازندران پر از شگفتی است و دریاچه ولشت مرزن آباد یکی از آن هاست، یکی از زیباترین جاذبه های گرد...